3. februar 2011

20 uker og magebilde

Jenta vår
Jeg er nå 20 fullgåtte uker på vei, og har gått inn i min 21. svangerskapsuke. Uke 20 varer fra jeg er 20 uker, til og med 20 uker og 6 dager ut i svangerskapet. Barnet er nå 18 uker gammelt, og er 16 cm fra hode til rumpe, og har en full lengde på hele 25 cm! Jeg syns det er helt vilt at bebisen har vokst 3,5 cm på bare en liten uke. Hun veier ca 325 gram på denne tiden, så hun begynner å bli stor jente, hihi. Til nå har fosteret hatt perioder med mer og mindre aktivitet, men først nå får det søvnfaser. Det veksler mellom aktive perioder og perioder med søvn, men har ikke noe bestemt søvnmønster helt ennå. Det sover gjerne mest når du er i aktivitet og våkner når du skal legge deg. Noen fostre finner fort en favoritt-sovestilling. Det fine lanugohåret dekker nå hele hodet og øyenbryn begynner å formes. Hos jenter vil livmoren være ferdig utviklet i løpet av denne uken, og skjeden formes. Det er brunt fett som hjelper barnet å holde varmen etter fødselen. Slikt fett dannes nå under huden på halsen, brystet og i skrittet. Et annet fettlag vil dannes over hele kroppen etter hvert. Et kremaktig vokslag kalt vernix begynner å dekke huden. Dette inneholder blant annet døde hudceller, lanugoceller og olje fra kjertlene. Vernix beskytter fosteret mot blant annet infeksjoner. Noe vernix vil være til stede på kroppen ved fødselen, og gjør barnet glatt slik at det lettere kan passere gjennom fødselskanalen. Nyfødte har gjerne rester av vernix i hudfolder. Morkaken er ferdig formet og vokser fra nå av bare i diameter, ikke i tykkelse.

Fakta er hentet fra babyverden.no

Jeg syns det er vanskelig å se store forskjeller fra uke til uke, men forskjellen blir mye tydeligere når jeg ser på bilder for et par uker tilbake. Selv føler jeg at magen vokser jevnt, og folk kommenterer at det begynner å se ut som om jeg er gravid.

Meg
Så langt har jeg bare gått opp ca 700 gram fra startvekta, så jeg er veldig fornøyd med det. I morgen regnes jeg som halvveis i svangerskapet, da et norsk svangerskap er satt til å vare i 40 uker og 2 dager. Formen er fortsatt veldig fin, men jeg har slitt litt mer med bekkenvondt de siste dagene nå. Det er deilig å ha fått igang behandling hos manuellterapeuten, som jeg skal til for triggerpunktbehandling i dag. Jeg går ut i fra at jeg er i gang med gruppefysio allerede i neste uke, så jeg krysser fingrene for at bekkenet mitt liker det :) Jeg er ganske "støl" i magen for tiden, vet ikke helt om det er fordi livmora vokser og strekker seg, eller fordi magemusklene mine innser at de taper kampen om plassen!? Om en uke, når jeg er akkurat 21 uker, skal vi på enda en ordinær ultralyd på sykehuset for å ta mål av barnet slik at vi kan få en nøyaktig termin - det gleder jeg meg til!

4 kommentarer:

Heidi sa...

Fin mage! :) jeg har større MEmage enn Anette har gravidmage! ;)

Anette sa...

40+3 er det visst nå, så blir vanskelig å være akkurat halvveis nå gitt... :( Teit at de skal drive og plusse på dager her og der!

Ja Heidi, du slo meg gitt, men bare vent, snart tar jeg deg igjen og vel så det! ;)

Heidi sa...

Ja, jeg håper virkelig du gjør det! Tenk om magen blir så stor at jeg ser høygravid ut!

Anette sa...

Da ville jeg tatt en graviditetstest.. :p