21. oktober 2012

Sienna 15 måneder

Uff, tenk at jeg ikke fikk tid til å skrive 14 månedersinnlegget!! Skjerpings - så her kommer et forsinket 15 månedersinnlegg.

Vi skal ikke på 15 månederskontroll på helsestasjonen før den 1. november, så de vitale mål har jeg ikke. Men hun spiser godt, og vokser ut av klærne sine, så alt er normalt. Hun bruker størrelse 86 og 92 i klær, og noen få plagg i str 80 går fortsatt, selvom det stadig kryper lenger og lenger opp på bein og armer. Hun bruker str. 6 i bleier, vanlig comfort fit. Up&go har vi gitt opp, for de lekker så mye på sidene.

Sienna er, som alltid, superaktiv og ei veldig glad jente. Beina går i ett, og hun løper som bare det, og er veldig rask i trappene - spesielt hvis noen har glemt å lukke trappegrinda eller at vi tuller med "nå kommer jeg og tar deg!". Hun krabber opp i sofaen (og på stuebordet!!), og har heldigvis fått litt mer forståelse og respekt for høyder, så nå kaster hun seg ikke (alltid) utfor, i håp om at noen tar imot.

I barnehagen stortrives hun, og vi er helt trygge på at hun har det helt topp der. Hun har ofte ett lite protesthyl når vi skal gå, men det er over allerede før vi har kommer ut i gangen. Hvis hun får spise frokost når vi skal gå, enser hun ikke at vi går engang... Hun sover mellom 2 og 3 1/2 time i barnehagen, og ca 3-4 timer hjemme i helgene. Nettene er, som alltid, helt stille mellom 18:30, til hun våkner mellom kl. 07 og 09:30. Når hun skal sove MÅ hun ha kosekluten og smokken, hvis ikke blir det bråk! En god trygghet som vi ikke har tenkt til å vende av henne enda.

Hun har nå 12 (hvert øyeblikk 13) tenner,og håret hennes har vokst som ugress de siste månedene og fått en god lengde. Etter ettårsdagen eksploderte språket, og spesielt den siste måneden har det kommet nye ord bortimot daglig. Hun hermer etter alt(!) vi sier, og jeg noterer og noterer... Hun viser en veldig god forståelse, og vi som foreldre forstår henne (stort sett) veldig godt. Hvis jeg for eksempel spør henne "Sienna, har du bæsja?" tar hun seg på rumpa og sier "bæssa" og går mot baderomsdøra mens hun sier "baade". I tillegg er det veldig morsomt å se hva hun lærer i barnehagen, for her hjemme har vi alltid kalt dukka hennes for "baby", men plutselig begynte hun å si "dokka". Og hvis hun er tørst så går hun til spisebordet hvor drikkeflaska hennes står og ynker seg mens hun sier "dikke" - og vi har alltid sagt flaska eller vann. Ellers er hun, som de fleste andre barn på hennes alder, veldig opptatt av dyr og etterligner alle lydene. Det har blitt mange gårdsbesøk i det siste, og vi har alltid lest masse bøker om dyr med henne. De ordene hun kan er:

Mamma - mamma
Pappa - pappa
Bade - bade
Baade - badet
Bebi - baby
Gågga - yoghurt
Tykke - trykke
Dikke - drikke
Mimmi - mormor
Betta - Besta
Ninne/Niie - Anine
Theea - Thea
Bæssa - bæsja
Beie - bleie
Paske - plaske
Kappe - klappe
Kasse - kaste
Botte - borte
Bø - bø
Åååj - oi
Se - se
Dæ - der
Sitte dæ - sitte der
Hei - hei
Ja - ja
Nei - nei
Bæ - bæ
Mø/mæ - mø
Gakk gakk - gakk gakk
Pe-pe - Pip pip
Dydde dyyy - kykkeliky 
Lys - lys
Nese - nese
Øye - øye
Øøje - øre
Mu - munn
Bokka - boka
Lesse - lese
Meej - mere
Kokka - klokka
Ba - ball
Takk takk/dakk dakk - takk takk
Dædi - ferdig
Yeee - ye
Dokke - dukke

Hun viser stor interesse for å tømme lekekassa, og er ikke fullt så interessert i å rydde opp enda - noe de også bekrefter i barnehagen. Etter at hun begynte i barnehagen viser hun større interesse for biler, og sier alltid "brrr" hvis vi ser en bil. Fly har hun vært opptatt av siden i vår, og siden all flytrafikken går over Skedsmokorset har vi nok å følge med på. Hun peker opp i været og lager en suselyd. Vi merker at hun tester grenser, og ser det tydelig i blikket hennes når hun er på vei til å gjøre noe hun ikke får lov til. Det er mye testing av grenser og grensesetting, og til tider er det forferdelig komisk og veldig vanskelig å holde maska. Hvis hun tar noe, og vi nærmer oss for å ta det fra henne, begynner hun å løpe og kaster det vilt fra seg. Etterpå må hun selvfølgelig stå å pirke på tingen mens hun titter bort på oss - utspekulert!


Noen bilder av Sienna fra starten av september og oktober. Den lille, søte barnehagejenta med musefletter, skrubbsår på nesa og som koser grisen på Losby besøksgård

Ingen kommentarer: