23. september 2013

5 måneder og litt smaker

Nå har Philip passert 5 måneder, og det skjer, som alltid, masse på kort tid! Han har fått sine første smaksprøver på frukt og grønnsaker; avokado-, gulrot- og aprikosmos. Han er i utgangspunktet ikke så veldig begeistret, så nå øver vi hver dag med små smaksporsjoner for å åpne munnen og manøvrere maten rundt i munnen, uten for mye brekninger. Mor jubler når gan gaper selv, og det blir kryss i taket hvis han får i seg mer enn tre små skjeer.
Den 19. september var vi på 5 månederskontroll på helsestasjonen, og han veide 9080 gram, var 67,6 cm, og 44,5 cm i ho (tror jeg). Han hadde bare lagt på seg 20 gram på to uker, men lå fortsatt på øverste linje på vekstkurven. Med tanke på at han er blid som dagen er lang, sover 12,5-13,5 timer sammenhengende på natta, en lang dupp på 2,5-3,5 timer på dagen (+en kort dupp), og ellers utvikler seg som han skal, ble hs og jeg enige om at jeg fortsetter fullammingen. Jeg drar for å veie han om to uker, for å se ståa.
Imens har jeg satt i gang noen økedøgn da jeg merker at melkeproduksjonen ikke har vært på topp - noe også veiingen viste. Økingen har gått over all forventning - jeg har startet med motsatt pupp på morningen, slik at det ene brystet slipper en ammepause fra kl. 18-10. I tillegg har jeg tilbudt begge bryst ved hver amming, og pumpet i 23-tiden før jeg legger meg. Gjorde dette i to dager, og nå er det full pupp igjen, og det holder med ett bryst om gangen, men begge før leggetid!
Den 9. september fikk Philip sin første tann - fortanna nede til høyre. Dagen etter kom tanna nede til venstre også, og nå begynner de å synes veldig godt! Store gutten min.. Etter at han fikk tennene, geiper han i alle sine våkentimer ila døgnet - sikkert uvant å kjenne de skarpe kantene mot tunga! Han beit meg for første gang i går - ikke godt å bli bitt av uslipte hoggtenner(!)...
I forbindelse med tannfrembrudd begynte han å våkne på natta, ofte en til to ganger mellom kl. 2 og 6, for å få smokken. Det startet ca to dager før utbrudd, og gjør det fortsatt nesten hver natt. Heldigvis holder det å gi smokken. Vi er nå i en veldig fin leggeperiode, hvor det sjeldent trengs hjelp til å finne roen. Det var en periode rundt 19 ukers alder hvor han trengte hjelp, og jeg benyttet da opp-ned-metoden som vi har hatt hell med hos begge barna. Det er maaange barn (og foreldre!) i aprilforumet som denne metoden har funket fantastisk på!
Ellers er Philip en god og rund gutt. Han bruker størrelse 74 i bukser, 74 og 80 i bodyer/gensere, og Liberobleier i str 5. Han er fremdeles veldig rolig og tålmodig, og prøøver å dra opp rumpa når han ligger på magen. Han ligger kun på underarmene, men er veldig sterk i nakken og kroppen. Han sitter stødig på fanget mitt - like rak og fin i ryggen som Sienna var på samme alder. Han er en skikkelig "gynger" og sitter konstant og "ror" på fanget, med armene rett ut til siden for å holde balansen. Også kan jeg ikke la være å nevne all bablinga hans, med tunga ut av munnen, og "spyttinga" når han "brummer"... ♥
Hver alder har sin sjarm og jeg nyyyter!

Ingen kommentarer: